Відділ освіти Бродівської РДА
Меню сайту

ОСВІТА ЛЬВІВЩИНИ

ЛОІППО

САЙТИ ШКІЛ

САЙТИ ШКІЛ

ДОШКІЛЛЯ

Північне Поділля

Вітаю Вас, Гість · RSS 04.05.2024, 13:25

Головна » 2016 » Квітень » 17 » Робота в командах, консенсус
17:19
Робота в командах, консенсус

5-6 квітня 2016 року у Бродівській ЗОШ І-ІІІ ст.№4 відбувся черговий дводенний тренінг (просунутий модуль) на тему «Робота в командах, консенсус», що проводиться в рамках  роботи для підготовки старшокласників, як співведучих (фасилітаторів) у темах толерантного спілкування, конструктивного діалогу, методів згуртування колективу, побудови довіри, профілактики негативних явищ та залежної поведінки, конструктивного вирішення конфліктів, примирення, ефективних способів справляння з напруженням чи насильством в колективах та суміжних темах.

Це уже другий семінар для групи учнівського самоврядування різних шкіл (8-9-10 класи) Бродівського району , що був організований методистом РМК Островською М.Й.

Приємно було відзначити, що майже усі учасники виявили бажання та прийшли на наступний модуль, що був також побудований на практичних вправах та різних іграх.

Особливістю даного модулю є те, що учасники уже знайомі із  манерою ведення семінару, із філософією та спільними правилами, що дозволяє запропонувати групі складніші вправи для більш глибокого пропрацювання тем, пов'язаних із співпрацею в командах.

Велика увага була приділена груповому рішенню - пропрацьовані три стилі його прийняття: авторитарний, демократичний та консенсусний. Учасники пробували на собі, як вони можуть спільно працювати у малих командах, виконуючи різні завдання. Це є важливим підготовчим моментом для наступного – завершального тренерського модуля, де учасники будуть вчитися та практикувати проводи короткий семінар для своєї групи.

Найважливішою ціллю даного модуля є відчути та попрактикувати основний стиль співпраці в командах, який ми використовуємо для проведення семінарів – консенсус.

Усій групі було поставлене специфічне завдання, яке потрібно було виконати у цьому стилі прийняття рішень - домовитися про тему, яка найбільш цікава групі та за якою вони б хотіли працювати весь наступний день (а команда фасилітаторів створила на цей день унікальний сценарій).

Хоча група і вибрала досить загальну тему "Особистість і команда", це не завадило  дуже інтенсивно та глибоко пропрацювати з різних сторін, як відбувається взаємодія в команді, яку роль в ній відіграє кожна особистість, та як можна більш ефективно вирішувати складнощі усім колективом.

Дуже важливою виявилася також велика рольова гра, де майже половина учасників розігрувала вибрану групою реальну ситуацію для знайдення усіх можливих варіантів, як можна краще вчинити в майбутньому, потрапивши в схожу ситуацію.

Рольові ігри - один із дуже хороших методів роботи з розв'язання складних ситуацій, оскільки "в ролі" можна відчути і побачити те, що не завжди видно збоку. Фасилітатор допомагає поділитися досвідом кожної "ролі" з усією групою і обговорити те, що нового ми побачили і які можуть бути нові й ефективні ненасильницькі методи справитися із складнощами.

Велика вдячність  команді фасилітаторів-волонтерів з Києва - ведучим та ініціаторам навчання - Андрій Заможський, Ксения Шиманская та Андрій Крак.

Переглядів: 368 | Додав: Адміністратор
Copyright MyCorp © 2024